wtorek, 6 sierpnia 2013

Witam. Po ostatniej sobocie z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest co dodawać :) Dom pełen gości-stół pełen pyszności. Najbardziej cieszę się z AJERKONIAKOWACA, który robiłem po raz pierwszy! Zasmakował bardzo dziewczynom z Que Sera- i rach ciach i jest przepis :)



Składniki:

3jaja całe
3 łyżki wody
90 g cukru
70 g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
rurki waflowe



Masa:

100g miękkiego masła
7 łyżeczek żelatyny
100g cukru pudru
pół litra ajerkoniaku
pół litra śmietanki 36%
orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

3 jajka całe utrzeć z cukrem, łyżeczka proszku do pieczenia, mąką kakao i wodą. Wymiksować wszystko wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypaną bułka tartą. Piekarnik nagrzac do 200 i piec 20-25 min 

Następnie naokoło tortownicy utykamy rurki waflowe-najfajniej gdy mają nieregularną długość :) 

TORTOWNICA OCZYWIŚCIE Z OBRĘCZĄ! :)

Masa:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać do tego 350 ml ajerkoniaku. Śmietankę 36% ubić na sztywno. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wody i wlać do masy ajerkoniakowej następnie dodać do masy ubitą smietanę- mieszać szpatułką tak by całość była puszysta  i nie opadła. Całość wylewamy na ciasto w tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec robimy glazurę z reszty ajerkoniaku wymieszanego z 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w 3 Łyżkach wody. Wylewamy na ciasto posypujemy siekanymi orzechami. SMACZNEGO! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz