piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto Fantazja! Jaka nazwa taki smak! 


Składniki:
1 paczka sucharków
400g kremu typu Nutella
migdały lub słonecznik prażony łuskany luv prażone orzechy włoskie
0,5l śmietanki 36%
sok z wiśni(kompot) lub syrop wiśniowy butelkowy
0,5kg twarogu (kostka, lub gotwy mielony)
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
owoce do położenia( wiśnie z kompotu lub maliny czy truskawki)
2 łyżki żelatyny
 

Przygotowanie:

sucharki mielimy w maszynce do mięsa lub kruszymy blenderem- mieszamy je z kremem czekoladowym-tak by tworzyło to jednolitą całość.
Rozkładamy  równo na blachę, ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie mielony twaróg mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.To wykładamy na masę z sucharkami. Na twaróg prażone orzechy, migdały lub słonecznik. Na to wykładamy ubitą śmietankę- połączoną z 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. Na śmietanę wykładamy owoce. Na wierzch wylewamy galaretkę- na 2 galaretki potrzeba litr wody-daje zazwyczaj mniej ok 800ml. Wodę mieszamy z  kompotem wiśniowym lub dajemy 5 łyżek syropu wiśniowego. Pamiętajmy, że 800ml to połączanie wody z już dodanym kompotem lub syropem. Na ciasto wylewany galaretkę już średnio tężejącą!!!Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz