środa, 26 czerwca 2013







Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym! Palce lizać :)


Składniki:

Makaron (kształt dowolony, polecam natomiast penne jak na zdjęciu)
Szpinak świeży ( ewentualnie mrożony)
Pierś z kurczaka 1 podwójna
Masło do smażenia 1 łyżka
Śmietana 12% - 400g
Sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży.
Ser do starcia na wierzch. Twardy. Wiadomo, że najlepszy byłby parmezan, ale mialo być bez udziwnień :)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kurczaka, i chwile obsmażać. Następnie dodać liście szpinaku lekko porwane ( lub szpinak rozmrożony-odsączony), wymieszać. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pamiętajmy, że szpinak najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest bardzo dobrze doprawiony, także pieprzu i czosnku nie żałujmy :) Smażymy do momentu az kurczak będzie gotowy. Podlewamy śmietaną i mieszamy. Śmietana powinna pobulgotać i zaprzyjaźnić się na patelni z pozostałymi składnikami. Sos powinien mięć gęstawą konsystencję. Makaron ugotowany mieszamy dokładnie z sosem w garnku. Całość powinna być pokryta sosem. Nie może być zbyt sucha. Gdy okaże się, że jest zbyt mało sosu można dodać trochę śmietany i gotowe.Wykładamy na talerz, ścieramy na całość ser na małych oczkach, dekorujemy listkami szpinaku. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Do śmietany polecam dodać serka topionego i na lekko rozgrzanej śmietanie wymieszać serkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie nie, to nie ten przepis:) z tym sosem niebawem będzie coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 54 year-old Developer II Kleon Ertelt, hailing from Listowel enjoys watching movies like Where Danger Lives and Scrapbooking. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a S40. ten artykul

    OdpowiedzUsuń