środa, 26 czerwca 2013





Idealna alternatywa dla ryby po japońsku, którą już zapewne wszyscy znają! Ryba w sosie słodko- kwaśnym! Idealna!


Składniki:)
4 filety ryby-kto jaką lubi najbardziej:)
Puszka brzoskwiń
Średni słoiczek papryki konserwowej
1 duza cebula
Jaja do panierowania
Maka do panierowania
Ketchup pikantny 2-3 łyżki
Koncentrat pomidorowy-2-3 łyżki
Przyprawy, sol pieprz.
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę doprawić sola i pieprzem. Pokroić na większe kawałki.Panierować w jajku i mące, smażyć na gorącym oleju.

Sos:
Na patelni zeszklić cebulkę, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć do miękkości. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie. Smażyć całość 20 min mieszając. Całość wrzucamy do garnka, podlewamy niecałą szklanka wody i UWAGA! dolewamy zalewy z papryki marynowanej! Płynu w garnku powinno być tyle, żeby całość warzyw była lekko zakryta. Dodajemy koncentrat i ketchup. Dusimy około 20 min wszystko. Doprawiamy wegetą i pieprzem do smaku. Smak powinien byc wyraźnie pikantny.

Lekko ciepły sos wykładamy na rybe tak aby pokryć dokładnie każdy kawałek. Schłodzi w lodowce. Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz