piątek, 14 czerwca 2013





Szarlotka. Ta, która smakuje najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi :)

Składniki:
4 szkl, maki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
1szkl. cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 jabłek 
cynamon

Przygotowanie:
Makę z margaryna posiekać nożem. Żółtka, cukier waniliowy i cukier wymieszać ze śmietaną. Dodać do maki resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 30min. Obrane jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę i na margarynie lub maśle uprażyć w garnku, z cukrem i spora ilością cynamonu. Po 30 min połowę ciasta wyłożyć i rozprowadzić na blaszce 33x24cm, na ciasto wyłożyć jabłka, i na wierzch umieścić  drugą polowe ciasta w dowolnej formie. Można zetrzeć na tarce na grubych oczkach, lub cienko wałkować, ciąć paski i układać jak na zdj. Pieczemy w temp. 200st przez około 30 min. Będziemy widzieć złoty zarumieniony wierzch to znaczy, że ciacho jest gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz